maanantai 15. huhtikuuta 2019

Viikonloppu tangoa

Tuhti paketti tangoa Kimmo ja Marika Lasasen viikonloppuleirillä Päiväkummussa - treenausta lauantain aamukymmenestä sunnuntain iltapäiväneljään. Osaavat opettajat, mukavaa porukkaa ja tasaparit, joten eihän mummi voinut muuta kuin viihtyä. Ja oppia - yllättävän paljon, etenkin opin toimivaa vienti-seuraamista ja parempaa musiikin tulkintaa - kaikkien tanssien perusjuttuja.

Kimmo muistutti vahvasta keskivartalosta: vedetään sisään kolmion kärjet, joilla hän tarkoitti edessä napaa ja takana lapaluiden alakulmia. Suoristetaan yläselkä: hengitetään keuhkot täyteen ilmaa, ja uloshengitettyä säilytetään rintakehän raami. Ja lopuksi vedetään lapaluut takataskuun.

Kun kumpikin tanssija on koonnut oman tanssiryhtinsä, he rakentavat parin välisen vartalokontaktin neliöstä, jonka kärjet löytyvät molemmilta rintojen alaosasta ja suoliluiden kärjistä. Parin oikeat puolet nojaavat toisiinsa, kumpikin pikkiriikkisen omalle vasemmalleen avaten. Hyvä vartalokontakti on toimivan vienti-seuraamisen perusta. Viejäni kehotti minua kiertämään herkemmin ylävartaloani viejän kiertojen ohjaamana, etenkin viejän kiertäessään omaa vas puoltaan eteen minun oik puoleni tulisi kääntyä vetreämmin taaksepäin menosuuntaan.

Viikonlopun aikana tanssittiin paljon monenlaisen tangomusiikin säestyksellä. Tuntui, että perustaitoni petraantuivat hämmentävän paljon. Tangohan on ollut minun murheenkryynini. Minun on ollut vaikea löytää tanssiini samanaikaisesti sekä voimaa että rentoutta. Mutta viikonlopun aikana moni vaikea asia ikäänkuin liikahti selkeästi eteenpäin.

Joskin oli hämmentävää, kun leirillä ensi kertaa näin omaa tanssiani videolta. Kömpelöltä näytti. Huomasi välittömästi monta asiaa, jotka toivoisin osaavani paremmin. Huomioni kiinnittyi mm. siihen, että etenkin ohittavissa ohiaskeleissa en taaksepäin astuessani suoristanut riitävästi polviani ja jäin luulemaani enemmän viejän jälkeen tämän kainaloon. Liekö osasyynä myös viejän liiallinen kiirehtiminen omissa ohittavissa askelissaan...

Sunnuntaina treenattiin paljon taivutuksia ja linjoja, joita kumpaakin voi tehdä kapeina tai leveinä ja näyttävinä - sekä suoraan jommalle kummalle sivulle että viejästä katsoen joko taka- tai etuviistoon. Sekä taivutuksissa että linjoissa viejä lähtee liikkeeseen vastakierrosta eli selkä edellä ja nainen seuraa häntä. Taivutuksista harjoiteltiin viejän vasemmalle lähtevää kahdeksikkoa, jossa molemmat siirtävät painonsa aina pääosin sivulle siirretyn ja polvesta koukistetun jalan jäälle.

Marika neuvoi taivutuksissa naista kääntämään päätään pienellä viiveellä siten, että nainen katsoo vuorotellen liikkeen kulloiseenkin menosuuntaan, sen sijaan linjassa nainen katsoo liikkeen tulosuuntaan eli omaan painottomaan jalkaansa. Pää käännetään ja niskaa venytetään dekolteesta alkaen. Sekä taivutuksia että linjoja voi tehdä myös suljettuina, jolloin nainen ei käännä päätään, vaan pitää sen koko ajan kiinni miehen päässä.

Päiväkummun jälkeen tangoni vaatii vähemmän pinnistystä ja tuottaa enemmän puhdasta nautintoa. Jee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti