perjantai 13. huhtikuuta 2018

Keinuvaa tangoa

Maijan torstai toi taas ilon - huolimatta tanssilajista ja huolimatta pitkästä bussipysäkistä. Vuorossa oli vanha tango, jossa etenkin perustangosta poikkeava tanssiasento tuottaa minulle jatkuvasti lisää harmaita hiuksia. Bussipysäkin pituus taas johtui naisylimäärästä, mikä Maijan torstaitreeneissä on poikkeuksellista (täällä).

Maija oli treenajien iloksi kutsunut paikalle vanhan tangon taiturit Mervi Evelän ja Tomi Tuomen. Tanssiasennossa he korostivat sitä, että nainen nojaa kevyesti mieheen vas käsi joko miehen kaulalla (kämmen niskaa kutittaen) tai hänen olkavartensa nojaa miehen olkavarteen ja kyynärvarsi lepää kevyesti miehen keskiselässä. Solmukädet ovat vain muodollisesti kiinni toisissaan. Naisen pää ja katse suuntautuu mielellään parin väliin, ja Mervin mukaan ennemmin ylös- kuin alaspäin. Lantiot irti toisistaan ja polvet suorina. Naisella paino paljon päkiöillä - usein kannat jopa irti maasta.

Perinteisessä vanhassa tangossa parin vartalot ovat kuulemma täysin vastakkain, vartalot hieman auki ja miehen oik rinta ja naisen vas rinta toisiinsa nojaten. Mervin mukaan todellisuudessa kukin pari löytää kokoonsa ja omaan tanssiinsa parhaiten sopivan vartaloiden asennon. Esimerkiksi Mervi seisoo perustangon tapaan hieman Tomin oik puolella.

Naisen perusaskeleet on vas jalka vas sivulle (H), oik jalka (N) ja vas jalka (N) taakse menosuuntaan ja lopuksi oik taakse menosuuntaan (H). Tomin mukaan nainen ei voi ottaa liian pitkiä askelia, ja Mervi muistutti että kaikki neljä askelta ovat yhtä pitkiä. Tärkeää ja ominaista vanhalle tangolle on liikkeen keinuvuus - naisen pitkän hameen tulee heilua näyttävästi puolelta toiselle ja miehen tehdä tilaa naisen hameelle. Ja tärkeää on kerätä jalat yhteen joka askeleella.

Kuvio, jota Tomi kutsui kävelytykseksi tai ulkoilutukseksi - tuttu kuulemma arkkutangosta, lähtee perusaskeleen alulla H,N,N, jossa nainen astuu jo toisen nopean askeleen vas jalallaan vahvasti taakse ristiin. Tämän jälkeen mies kääntää naista siten, että nainen jatkaa omaan eteensämiestä kiertäen kaksi nopeaa askelta aloittaen oikealla - rytmirikko! Lopuksi nainen kääntyy keinahtaen oik jalalla sivulle ja takaisin miehen eteen ja vetää vas jalan oik viereen (H).

Yllättävän kivaa ja yllätyksekseni pysyin myös hyvin mukana, vaikka vanha tango on välillä tuottanut minulle lähes ylitsepääsemättömiä vaikeuksia (täällä). Eilen vanhakin tykkäsi vanhasta tangosta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti