tiistai 29. tammikuuta 2019

Foksia fiilistellen

Sunnuntaina treenasin lisää foksia Bettina Karppisen opissa Hyvinkään Hymyhuulissa. Huolimatta ulkoilijoita hellivästä upeasta aurinkoisesta pakkassäästä Hyvinkään järjestötalon juhlasaliin oli saapunut iso joukko opinhaluisia tanssin ja foksin ystäviä.

Harjoiteltiin ja tanssittiin vuoroin tosi nopeita ja vuoroin tosi hitaita fokseja. Nopeissa on selkeä ja leikkisä jousto, mutta hitaat ovat lähempänä tangomaista liikettä. Mitä hitaampaa, sitä vaikeampaa. Hitaus vaatii hyvää tasapainoa, vahvaa keskivartalon kannatusta ja malttia liikkua riittavän hitaasti sekä vahvaa läsnäoloa ja rauhallista musiikin tulkintaa. Kaikkea tätä sekä viejältä että seuraajalta. Eli Vaikeeta.

Keskivartalon kannatus lähtee Bettinan mukaan sananmukaisesti keskivartalosta eli ryhdikkäästä ja vahvasta kainaloiden ja suoliluun harjan välisestä alueesta. Ja lisäksi ”herne pyllyyn” eli pylly ei saa törröttää. Ja jalkaterät yhteen jokaikisen askeleen välissä. Ja askeltaessa reidet hipovat toisiaan ja ohiaskelissa jopa puristuvat lähes littuun. Ja askel lähtee tukijalalta. Näihin perusjuttuihin tanssija ei Bettinan mukaan voi koskaan kiinnittää liikaa huomiota - hyvän ja nautittavan vakiotanssin avainasioita.

Perussaarnan jälkeen Bettina opetti meille yhden lempifoksikuvionsa. Viejä aloittaa vas jalalla astuen eteenpäin ohiaskelina kolme hidasta (HHH), minkä jälkeen hän astuu oik jalalla nopean askeleen (N) oik etuviistoon kääntyen päkiällä parin kautta ympäri takaisin tulosuuntaan ja vetäen painonvaihdolla vas jalan oikean viereen (N). Sitten viejä astuu aloittaen oik jalalla kaksi hidasta (tulosuuntaan) (HH) ja oik jalalla nopea oik etuviistoon päkiöillä kääntyen (N) ja painonvaihvolla vas jalka viereen (N). Kuviosta pääseen pois astuen kolme hidasta aloittaen oik jalalla: eteen (H), eteen (H), kääntyen naisen eteen (H) ja lopuksi nopnopit painonvaihdolla (NN). Minkä jälkeen viejä pääsee aloittamasn normaalisti vas jalalla eteenpäin.

Fiilistely kuuluu Bettinalla foksin ytimeen. Tällä kertaa hän varsinaisesti ”opetti” vain vähän fiilistelyä. Ainoassa fiilistelykokeilussa miehet ohjattiin hetkeksi ulos tanssisalista ja naiset jaettiin neljään ryhmään. Jokaiselle ryhmälle annettiin eri fiilis, jota ryhmäläisten tuli esitettää seuraavan tanssin aikana: flirtti, ujo, välinpitämätön tai hulluttelija. Miehet pyydettiin takaisin sisään ja ilman selityksiä he joutuivat tanssimaan näin roolitettujen naisten kanssa. Lopuksi miehet saivat kertoa fiiliksistään. Helpoiten he tunnistivat flirtit ja välinpitämättömät seuraajat :):)

Vastenmielisimmiltä viejistä tuntuivat EVVK-seuraajat. Joten Ei Vähempää Voisi Kiinnostaa -seuraajat, pysykää kaukana tanssipaikoista! Saman viestin voisin lähettää EVVK-viejille...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti