torstai 7. maaliskuuta 2019

Ohiaskeltangoa

Jäin Kimmon alkeisrumban (täällä) jälkeen vielä treenaamaan alkeisjatkotason tangoa. Parinvaihdossa oli vain neljä paria, joten saimme aika yksilöllistä opetusta, kun Kimmokin oli mukana pienessä vaihtoringissä.

Kimmo keskittyi tällä kertaa ohiaskeltangoon, jonka hän sanoi olevan pehmeämpää ja vauhdikkaammin etenevää kuin vaihtoaskeltango. Hän oli myös sitä mieltä, että kun ohiaskeltangon kerran oppii, sitä ei helpolla enää vaihda vaihtoaskeltangoon.

Aiemmin olen ajatellut, että ohiaskel tarkoittaa parin ohi astuttavaa askelta. Sunnuntaina tajusin, että ohiaskel tarkoittaa jalan ohi astuttavaa askelta, ja on vastakohta vaihtoaskeleelle. Ohiaskeessa jalkaa ei pysäytetä tukijalan viereen painonvaihtoon, vaan se kuljetetaan tukijalan ohi uuteen askeleeseen. Ohiaskeleet voidaan periaatteessa astua joko suoraan paria kohti/parista pois tai parin ohi (ohittavat ohiaskeleet). Nautittavimmillaan ohiaskeleet ovat mielestäni silloin, kun ne astutaan pitkinä ja matalalla parin ohi ja kunnon ylävartalon kierrolla. Ohittavissa ohiaskelissa kummankin tulee kiertää ylävartaloaan lantiosta lähtien, ja harvoin kieroa pystyy tekemään liikaa.

Kun treenaajat asettuivat tangon tanssiasentoon, Kimmo pyysi heitä kuvittelemaan, että kummankin etumus on suora pöytälevy joka koskettaa pitkältä ja laajalta matkalta tanssiparin pöytälevyä. ”Levytys” yltää reisistä lantioon ja rintakehän alaosaan, mutta rintakehien yläosat irtoavat toisistaan. Tiukka kontakti etenkin parin lantioiden välillä on viennin onnistumiselle tärkeää - eli peppu sisään. Ja kontakti - hieman avautuneena - pysyy niin ohittavissa askelissa kuin avauksissakin.

Tanssiessani Kimmon viennissä hän kehui hyvää ja luottavaista vartalo- ja etenkin lantiokontaktiani, mutta neuvoi minua edelleen keventämään miehen oik kädellä lepäävää vas kättäni. Seuraajan raskas vas käsi vaikeuttaa miehen vientiä. Ohittavissa ohiaskelissa minun pitää huolehtia, ettei oik käteni anna liikaa periksi ja karkaa olkapään taakse.

Kimmon huumorintajuinen ja oppilas-lähtöinen tango-opetus sopi hyvin aurinkoiseen maaliskuiseen sunnuntai-iltapäivään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti