maanantai 20. toukokuuta 2019

Tekniikkaa pistoihin

Sunnuntaina Puotilan työväentalolla treenattiin kahden ja puolen tunnin teemaillassa tangon pistoja ja fuskun pyörimisiä. Opena oli aina-mukava ja helposti lähestyttävä Kimmo Luukkonen Ida-apurinsa kanssa.

Hyvä keskivartalokannatus, katse kiinnitettynä etäpisteeseen silmien tasolla - ei alaspäin - ja reidet tiukasti toisiaan vasten. On tärkeää, että niin viejä kuin seuraajakin seisoo tukevasti omilla jaloillaan ja pysyy koko ajan selvästi omassa tanssitilassaan. Tangon pistoihin valmistautuessa pari tiivistää lantiokontaktiaan eli yhteys haetaan alhaalta, ja vauhti vartalon kierrosta.

Myötäpäivään pyörivässä tango-pistossa nainen astuu oik jalalla voimakkaasti eteenpäin miehen jalkojen väliin - reisi/polvikontakti miehen jalkaan. Kanta-askel, mutta pyöritään päkiän päällä - kantapää kevyesti maassa. Taaksepäin nainen astuu vas jalalla lyhyemmän ja voimattomamman askeleen: Pakiältä kannalle, mutta liike pyörii taas päkiän päällä, joskin aivan lopussa painopiste on hetken enemmän kantapäällä - koko jalkapohja kuitenkin maassa ja painopiste aina eteenpäin. Taaksepäin astuttaessa pyörimisliike helpottuu, kun astuu taakse vas jalkaterä hieman sisäänpäin käännettynä. Molemmilla eteenpäin astuva askel on voimakas ja pyörimistä edistävä. Pyörimisen on tarkoitus olla ilmavaa ja kevyen näköistä.

Pisto voi pyöriä myös vastapäivään, mutta näin se on vaativampi ja harvinaisempi. Tällöin eteenpäin astutaan vas jalalla tanssiparin oik jalan ulkopuolelle. Muuten samat juonet kuin mp-pistossa.

Tangon etenevässä pistossa liike kulkee eteenpäin sekä viejän että seuraajan eteenpäin astuvalla askeleella ja pyörimisliike syntyy kummankin taaksepäin astuvalla askeleella.

Paljon on pistotekniikassa vielä opittavaa. Hyvä ja vakaa - horjumaton - tasapaino on yksi onnistuneen piston avainasioista. Ja se vaaditaan molemmilta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti