perjantai 28. heinäkuuta 2017

Buggaa Pavilla

Keskiviikkona päätin bugg-kammostani (täällä) huolimatta - tai ehkä juuri siksi - mennä Maijan bugg-treeneihin Paville. Vähän väkeä ja naisvalta, joka tosin loppuillasta tasottui. Osaavimmat naiset taisivat karata Backaksen torstaitansseihin.

Pavin torstai on alkeisjatko/jatko-ilta, joissa pääsääntöisesti on ollut jatkotason oppilaita. Eilen oli toisin. Viejissä oli jopa ensikertalaisia, jotka alkajaisiksi pyysivät pariaan opettamaan buggin perusaskeleen. Ei siinä mitään, jos treeni olisi ollut alkeiskurssi, mutta kun oltiin jatkossa ja Maija yritti opettaa (hieman) vaativampia kiemuroita. Tosin Maija pian huomasi kurssilaisten taitotason ja fiksusti näytti muuttavan tuntisuunnitelmiaan.

Maija keskittyi opettamaan etenevää buggia. Tanssi etenee miehen ohjauksessa, mutta naisen tahtiin - miehen seuratessa perässä. Naisen tulee edetessään ottaa pitkiä askelia, jotta tanssi lähtee liikkumaan. Kun itsekin olen buggissa aika aloittelija, niin välillä ei parin kanssa päästy yhtään eteenpäin. Buggimme jauhoi vain paikallaan, ja kierroksen päässä odottavaan parinvaihtoon tuntui olevan ikuisuus - mikä taisi rassata moltempia. Onneksi paikalla oli myös joitakin buggin osaajia, ja sain hieman makua miten bugg voi parhaimmillaan kevyellä, maata hipovalla voimallaan vyöryä ympäri tanssilattiaa.

Naisen perusaskel on oik taakse (yksi), vasen paikalla (kaksi), oik eteen tai paikalla (kolme) ja vas paikalla (neljä). Bugg rullaa päkiältä kantapäälle nilkoista taipuen. Ykkönen on tärkein askel. Ja joka askel astutaan. Naisella pienet askeleet, paitsi paikanvaihdoissa ja eteenpäin mennessä. Kädet alhaalla, vyötärön alapuolella. Nainen pitää koko ajan käsiään tarjottimella. Käsissä kuminauhamainen vaste.

Miehen askeleessa minua on pitkään hämmentänyt, astuuko mies ykkösaskeleen eteensä eli naista kohti vai taaksepäin eli naisesta poispäin. Eilen Maija vihdoin selitti asian ymmärrettävästi. Aloittaessa mies astuu usein ykkösen kohti naista, mutta tämän jälkeen pääosin taaksepäin. Nainen ei vaihda askeleen suuntaa miehen mukaan, vaan tamppaa perusaskelta. (Tietyissä vastapäivään pyörivissä kuvioissa nainen astuu ykkösen etuviistoon miestä kiertäen.) Periaatteessa mies voi ottaa askeleet mihin suuntaan haluaa naisen jatkaessa perusaskellustaan, toki liikkuen miehen ohjauksessa ympäri, eteen jne.

Vaikka edelleen buggini karkaa helposti varvaskävelyksi, eilen tunsin välillä tanssivani buggin tapaista maadoittuvaa tanssia. Rentoa ruotsalaista rehvakkuutta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti