maanantai 28. elokuuta 2017

Foksin kertausta

Kesän jälkeen Helsingin tanssikurssien (täällä) sunnuntaitreenit alkoivat jälleen Puotilan työväentalolla - Kimmo Luukkosen vetämänä. Kimmo on innostava, selkeä ja vahvasti läsnä oleva opettaja - tykkään edelleen kovasti. Kimmo ja hänen assistenttinsa Ida ohjeistavat oppilaita treenien aikana myös henkilökohtaisesti korjaten heidän asentojaan ja liikeratojaan.

Eilen Kimmo kertasi lavafoksin vartalon kiertoja ja yksinkertaisia rytmirikkoja. Perusasioita, jotka nyt hieman kokeneempana on helpompi omaksua kuin tanssitaipaleen alussa. Alkuopetuksessa pelkkä askelten opettelu vei kaiken huomioni, ja vartalon kierrot tuntuivat ylivoimaisen vaikeilta toteuttaa yhdessä askelten kanssa.

Nyt hitaiden askelten vastakierrot tuntuivat ensi kertaa luonnollisilta. Aloittaessaan oikealla jalalla taakse nainen kiertää siis oikeaa ylävartaloa eteen eli sen käden puoleinen kylki, joka on kiinni miehen kädessä (oma muistisääntöni:) Ja kun vasen jalkaa astuu taakse, vasen kylki kiertyy eteenpäin. Kun pari astuu nopeat sivuaskeleet oikealle sivuviistoon naisen oikea ja miehen vasen kylki venyvät, ja vasemmalle astuttaessa päinvastoin.

Muista baunssi - eteenpäin astuttaessa ensin kantapää maahan lähes suorilla polvilla (hii-), minkä jälkeen rullataan koko jalkapohja ja niiaus polvista (-das). Hii-tavun ja -askeleen voi ottaa hieman pitkitettynä. Ja vartalokontakti!

Helppo rytmirikko: Nainen oik jalalla taakse ja vas jalka painottomana tämän viereen (hidas), vas jalalla sivulle (nopea) ja oik jalka tämän viereen (nopea). Tämän jälkeen vas jalka taakse ja oik jalka painottomana viereen (hidas), oik jalka sivulle ja vas jalka tämän viereen (nopea, nopea). Voi jatkaa halutun määrän. Samat askeleet sopivat hyvin mm. nurkkakäännökseen. Kolme askelparia ja kun mies on astumassa vas jalalla eteen, hän voi halutessaan palata normaaliin askellukseen. Tässä valssia muistuttavassa käännöksessä baunssi jää lähes kokonaan pois ja vartaloa taivutetaan valssin tavoin. "Valssikäännökseen" voi lisätä myös eteen- ja taaksepäin taivutuksia eli rollausta.

Ja keinukäännös: Nainen astuu normaalisti kaksi hidasta taakse aloittaen oikealla. Tämän jälkeen mies astuu nopean keinuaskeleen aloittaen vas jalalla - täppää varpaillaan taaksepäin nojaten - ja palauttaa painonsa paikallaan odottavalle oik jalalle. Nainen seuraa eli astuu taakse oik jalan varpaille ja palaa nopeasti takaisin vas jalan päälle. Liike jatkuu naisen astuessa oik jalalla eteen (hidas), vas jalalla eteen (hidas) ja tavalliset nopea,nopeat etuviistoon.

Foksissakin nopeat askeleet voi tehdä ohiaskelina, kuten tangossa. Joko normaaleilla foksin nopeilla askelilla tai kevyesti hypähdellen - edellyttäen että mieskin hyppii.

Tanssiessani Kimmon kanssa hän sanoi minulla olevan hyvä ja rauhallinen vartalokontakti, mutta voisin yrittää rentouttaa ylävartaloani vielä enemmän - ikuinen murheenkryynini. Ida huomioi seurattuaan tanssiani sivusta, että taaksepäin astuessani minun tulisi työntää askelta vielä selkeämmin etummaisen jalan kantapäällä.

Keskitason tunti, jolla kaikki osallistujat olivat vähintään keskitasoa. Tasaparit, kuten aina Helsingin tanssituntien kursseilla - sen takaa Markun hoitama ennakkoilmoittautuminen.

Kaikenkaikkiaan kiva kolmetuntinen. Olenkin jo ilmoittautunut lähes jokaiseen Kimmon sunnuntaitreeniin jouluun asti. Jotta varmasti mahdun mukaan :):)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti