perjantai 2. helmikuuta 2018

Törmäsen tunnilla

Torstaina lumipyry sekoitti Etelä-Suomen. Uskaltauduin kuitenkin yrittämään Antti Törmäsen tangotunnille Käpylän työväentalolle. Sankka lumisade, teille kasaantunut lumi ja yllättävä liukkaus hidasti matkaa ja myöhästyin treeneistä yli puoli tuntia. Mutta pääsin perille ja löysin jopa autolle parkkipaikan lumikinosten välistä.

Paikalla oli sopivasti väkeä, mutta naisia selvästi miehiä enemmän. Miespulaa pahensi se, että neljä-viisi viejää eivät osallistuneet parinvaihtoon, vaan tanssivat vain oman parinsa kanssa. (Tämä tosin on täysin sallittua.) Viimeiselle tunnille kymmentä naista jäi tanssittamaan vain kolme miestä. Mutta sujuihan se tangon harjoittelu niinkin.

Antti on selkeä ja hyväntuulinen opettaja. Opettaa vahvasti viejiä, unohtamatta kuitenkaan seuraajia. Pitkin iltaa hän tiputtelee pieniä tekniikkavinkkejä. Korvat, olkapäät, lanteet ja nilkat samassa linjassa. Nainen voi nostaa solmukätensä kyynerpäätä hieman ylös/ulospäin, jotta mies ei pääse työntämään naisen kättä naisen olkapään taakse. Purista reisiä yhteen ja muista keskivartalo. Vartalon kiertyessä myös lantio kiertyy samaan suuntaan. Naisen taka-askeleessa astuva jalka voi olla pienessä aukikierrossa lonkasta lähtien. Antti neuvoi etsimään vartalokontaktin yllättävän keskeltä: sekä viejillä että seuraajilla rintalastan keskiosasta, ehkä hippusen oikealle.

Antin mukaan tangon nopeat (tai hitaat) sivuaskeleet sopivat rauhallisesti lipuviin musiikin kohtiin ja nopeat (tai hitaat) menosuuntaan-yhteen askeleet paremmin nopeisiin staccatokohtiin. Hän korosti myös askelten rauhoittamista ja maadottamista.

Yksinkertainen ja kiva otsokuvio (H,H,H,H,N,N): Nainen astuu oik jalalla taakse menosuuntaan (H), vas jalalla eteen tulosuuntaan (H) ja aloittaa otson astumalla oik jalalla miehen oik sivulle vinosti tulosuuntaan tehden otson kääntyen oik jalan päkiöillä (H). Lopuksi nainen astuu miehen editse vas jalalla menosuuntaan (H) ja liike päättyy naisen kääntäessä kahdella nopealla askeleella rintamalinjansa takaisin miestä kohden selkä menosuuntaan (N,N). Otsoissa lyhyitä askelia, jalkoja siirrettäessä isovarvas viistää maata. Käännös päkiöillä vasta kun toinen jalka nojaa kääntyvän tukijalan nilkkaan.

Yhdeksältä lumimyräkkä oli rauhoittunut, ja väsyneet tanssijat saivat autonsa liikkeelle kinosten alta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti