lauantai 24. maaliskuuta 2018

Askella tangoa

Tänään oli kolmas Merja ja Kari Filpuksen tangon tehopäivä. Eka oli tammikuussa (täällä), toka helmikuussa (täällä) ja neljäs eli viimeinen on tulossa huhtikuussa. Ja taas oli superihanaa: osaavat opet sekä luovia, mutta lempeitä viejiä ja paljon tanssia.

Tällä kertaa Merja ja Kari yrittivät muokata perustangoamme yhä enemmän tositangon suuntaan mm. siten, että he kehottivat meitä pidentämään toisen hitaan askeleen kestoa: hidas, hidas++ (eli hiiii-das), nopea, nopea. Kakkoshitaaseen voi varastaa pikkusen aikaa ensimmäisestä hitaasta, mutta pääosin lisäaika napataan kakkoshidasta seuraavasta nopeasta askeleesta. Lopputulemana toinen hidas askel on selkeästi pidempi kuin ensimmäinen hidas askel. Ja muutenkin kävi käsky rikkoa ahkerasti tangon tuttua HHNN-rytmiä.

Tämän lisäksi etenkin Merja tähdensi sitä, että tangossa hitaat askeleet pitää erottaa selvästi niin kestoltaan kuin usein tempoltaankin nopeista askelista, mutta nopeita askelia ei silti saa juosta läpi. Kuten hitaisiin, myös nopeisiin askeliin vauhti lähtee tukijalan ponnistuksesta. ja myös nopeiden askelten pitää olla niin hallittuja ja jäntevästi astuttuja, että halutessaan liikkeen voi pysäyttää kesken nopeita askelia. Ja myös nopeissa (kuten hitaissakin) taaksepäin astuttavissa askelissa kantapää pitää ehtiä painua maahan joka askeleella - muuten tanssista tulee helposti foksimaista hypähtelyä.

Tanssiasennossa on tärkeää, että kumpikin pitää olkapäät omilla puolillaan ja että viejä saa selkeän tuntuman oik kämmeneensä naisen vas puoleisesta yläselästä. Taakse astuttaessa jalka ojentuu lantiosta lähtien. Pylly ei saa törröttää. Kun astutaan hitaita askelia ja paino siirtyy uudelle tukijalalle, vartalo tulee relata ennen kuin astutaan seuraava askel. Vasta tämä saa tangon tuntumaan ja näyttämään sulavalta ja rennolta - ja kauniilta.

Kari muistutti viejiä keskittymään omaan vahvaan ja voimakkaaseen liikkeeseensä, jolloin seuraajat vastaavat tähän omalla liikkeellään. Seuraajia ei siis tarvitse erikseen viedä tai ohjata, vaan tarkoitus on, että seuraaja liikkuu itse aktiivisesti vastaten viejän liikkeeseen.

Paljon pieniä, mutta tärkeitä pointteja, jotka ymmärrän, mutta joiden siirtäminen omaan tangooni vaatii vielä kymmeniä ja kymmeniä treenikertoja. Ymmärtäminenkin on jo huomattavaa edistystä, sillä vielä vuosi sitten en olisi ymmärtänyt puoliakaan siitä mistä Merja ja Kari puhuivat :):)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti