keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Selvyyttä hitaaseen foksiin

Jyrki Keisalan hitaan foksin iltatreenit Myyrmäessä. Hänen mukaansa suomalaiset tanssiopettajat ovat päättäneet että Suomen tanssikansalle opetetaan helpotettua slow foxia eikä kilpatanssina tunnettua vauhdikkaasti etenevää, tilaa vievää ja tarkasti säädeltyä slow foxia. Ja hyvä näin.

”Helpotetussa” slow foxissa eli hitaassa foksissa viejä askeltaa HNNHNN-rytmin aloittaen oik jalalla eteenpäin paria kohti (H), vas ja oik jalka eteenpäin ohiaskelina (N,N), vas jalka eteenpäin paria kohti (H), oik jalka vasemmalle sivulle (N), vas jalka tämän viereen ja painon siirto oik jalalta vas jalalle (N), jotta hän voi taas aloittaa oik jalalla. Huomaa, että kumpaakaan hidasta ei astuta ohiaskeleena. ”Oikeassa” slow foxissa myös loppuosan kaksi nopeaa askelta astutaan vauhdikkaan etenevästi menosuuntaan.

Hitaan foksin olemukseen kuuluu selkeät vartalon kierrot ja lainemaiset vartalon nousut. Ensimmäisen HNN-askelluksen aikana viejä on vastakierrossa eli aloittaessaan oik jalallaan vas kylki johtaa (seuraajalla oik kylki) ja ja toisen HNN-askeluksen alkaessa kiero kääntyy toiseen suuntaan eli viejällä johtaa oik kylki (seuraajalla vas kylki). Vartalon nousut Jyrki jätti seuraavaan kertaan...

Oik käännöksessä nainen astuu ensimmäiset nopeat askeleet miestä kohti, ei ohiaskelina. Vas käännöksen mies voi viedä ohiaskelilla ilman avauksia taikka ohjata naisen HNNHNN-rytmin aikana kahteen avaukseen molemmilla hitailla tai yhteen avaukseen jommalla kummalla hitaalla. Eli vas käännöksestä on neljä erilaista vaihtoehtoa. Joten tarkkana leidikset, kuten Susa sanoisi :):)

Jyrki muistutti viejiä avauksen tekniikasta. Avauksen alussa viejä ohjaa seuraajaa samalla tavalla kuin ohjatessaan hänet ohiaskeliin, ja vasta aivan loppuvaiheessa viejä antaa oik kädellään viestin seuraajan selkään että tarkoitus onkin jatkaa liikettä avaukseen asti.

Hidas foksi muistuttaa liikekieleltään ja tunnelmaltaan hidasta valssia - liitelevää ja tunnelmallista. Joskin svengaavampaa ja vähemmän pönäkkää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti