perjantai 13. heinäkuuta 2018

Hitaasti ja sitkeästi

Littoisissa 60+ -treeniryhmässä harjoiteltiin Hitaita. Kun tanssitunnin ohjelmassa mainitaan Hitaat, ei välttämättä tiedä mitä odottaa. Alkuaikoina en edes käsittänyt, mitä Hitaat tarkoittaa (täällä). Nykyään olen jo viisaampi (?) ja Littoisissa Antti-Villen Hitaat olivat tällä kertaa lähinnä hidasta foksia.

Yllättävän paljon lähiseudun yli kuusikymppisiä oli löytänyt Littoisten lavalle, ja useat treenaajista osallistuvat ilmeisesti Sekahaun 60+ -harjoituksiin ympäri vuoden. Keskiviikkona meitä reippaita oli lähes tasaparit.

Antti-Ville opetti ”hitaansa” perusaskeleena miehiä astumaan oik jalka eteen (H), vas jalka eteen (N), oik jalka eteen (N) ja vas jalka eteen (H), oik jalka sivulle (N), vas jalka yhteen (N) eli eteen, nopea, nopea, eteen, sivulle, yhteen. Nainen aloittaa vas jalallaan taakse. Ensimmäiset kaksi nopeaa voi astua joko suoraan menosuuntaan tai ohiaskelina. Ohiaskelilla astuttuna askeleet ovat samat (?) kuin Aaltosen 8-count-tangossa Joensuussa (täällä), vaikka hitaana foksina tanssiessa askelissa ja vartalon liikkeessä on erilainen tanssikieli. Aaltosten muistisääntö askeliin oli ooovvv eli oikea, ohi, ohi, vasen, viistoon, viereen.

Useat hitaat tanssikappaleet koostuvat kahdeksan iskun jaksoista, joihin edellä mainittu hitaan askellus sopii hyvin: hidas (2 iskua), kaksi nopeaa (2 iskua), hidas (2 iskua) ja kaksi nopeaa (2 iskua) eli yhteensä kuusi askelta, mutta kahdeksan iskua.

Perusrytmin opittuaan hitaan tanssin rytmiä voi rikkoa mielinmäärin, esim. HNNHNN tai HHHNN tai HHNNNN jne. Ja tanssi muuttuu entistä mukavammaksi, kunhan viejä osaa viedä ja seuraaja seurata.

Eläkeläisryhmässä tanssi oli kivaa, mutta varovaista. Vartalokontaktia ei pahemmin suosittu, toisin kuin perusryhmissä joissa se on lähes rutiinia. Tekeehän kevyt vartalokontakti hitaista vasta Hitaita isolla hoolla. Hymyilytti, kun yksi viejistä kehoitti minua tiivistämään asentoa ja ymmärsin hänen tarkoittavan vartalokontaktia. Siirryin lähemmäksi, jolloin hän lähes hädissään työnsi minua kauemmaksi ja sanoi: ”Ei näin, vaan näin.” Ja siirsi minut tanssimaan melkein oikeassa kainalossaan, mutta irti hänestä. Jatkoin tanssia hänen toiveensa mukaisesti, vaikka minusta tanssiasento oli enemmän kuin kummallinen.

”Astukaa sitkeää askelta - hitaasti ja sitkeästi - ja säilyttäkää ryhti ja tasapaino, ja olette Hitaiden ytimessä”, muistutti Antti-Ville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti