sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Rakkaus hottiin

Syötiin Äitimuorin kanssa mökillä kesäkeittoa. Juttelin tanssiharrastuksestani. Muorikin on aina rakastanut tanssimista ja oppinut jo kotonaan Töölössä perustanssit tanssitaitoiselta upseeri-isältään. Rupatellessamme palasimme hänen nuoruuteensa 1940-luvulle ja Äitimuori muisteli paria hyvää tanssittajaansa.

”Mitä silloin tanssittiin?” kysyin muistoistaan innostuneelta äidiltäni. ”No, valssia tietenkin ja hottia!” hän vastasi yhä enemmän innostuen. Äitimuorin nuoruuden tanssikokemukset rajoittuivat 1940-luvun kotihippoihin, helsinkiläisten oppikoulujen konventteihin ja kristillisten opiskelijoiden tapaamisiin. Vuosina 1942-44 Suomessa oli voimassa tanssikielto, jolloin julkisissa tiloissa, kuten kouluissa, ei saanut tanssia, joten kotihipat olivat suosittuja. Kiellon kumouduttua konventtitanssiaisia kuulemma järjestettiin sitäkin innokkaammin. Yleensä joka viikonloppu tanssittiin jossakin Helsingin oppikoulussa. Helsingin lisäksi Äitimuori sai tanssikokemusta Lapualta, jossa hän vietti kesälomia isänsä sukulaisten hoivissa.
Lainaus Norssin Konventin sääntökokoelmasta :):) ”Konventin tarkoitus on yhdistää opiston kolmen ylimmän luokan oppilaat jaloon ja hupaisaan kumppanuuteen, kehittää jäseniensä luontaisia lahjoja ja taipumuksia itsenäiseen työskentelyyn eri aloilla, kohottaa heidän siveyskäsitettään ja oikeudentuntoaan, sekä voimiensa mukaan edistää isänmaallisia harrastuksia, mikäli ne Konventin piiriin ulottuvat.”
Äitini - kristillinen 1940-luvun koulutyttö - rakasti hottia niin, että vieläkin sitä muistellessa silmiin syttyy vastustamaton pilke. Enkä minä ole koskaan kuullutkaan hotista. Eli googlettamaan. Löydän, että Suomessa varhaisen jazzin ja foxtrotin yhdistelmää kutsuttiin 1930- ja 1940-luvuilla hotiksi. Ja lisää netistä löytämiäni hotin selityksiä: ”swing eli hotti” ja ”humppafoksi eli hotti”.

Äitimuori siis rakasti 1940-luvulla tanssia nopeaa, svengaavaa foksia, jota silloin kutsuttiin hotiksi. Foksirakkauteni onkin veren perintöä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti