tiistai 6. marraskuuta 2018

Amerikan valssia

Kimmo Luukkosen sunnuntaitreenien loppuosa oli omistettu amerikkalaiselle valssille. Kimmo kertoi tanssineensa aikoinaan paljon ko valssia ja uskoo, että tuntee sen salat parhaiten Suomessa.

Amerikkalaista valssia tanssitaan hitaaseen valssimusiikkiin ja lavoilla sitä voi hyvin sekoittaa myös tavalliseen hitaaseen valssiin. Se on rennompaa ja irtonaisempaa kuin tuikkasääntöinen hidas valssi - ikäänkuin kevyt, leikkisä versio hitaasta valssista. Amerikkalaista valssia voi tanssia vartalokontaktissa, mutta mm. kävelytykset, avaukset ja useat kuviot tanssitaan mieluummin irti parista.

Miehen perusaskel lähtee oik jalalla eteen naista kohti (yks) ja kaksi ohiaskelta vartalonnousulla (kaks, kol), minkä jälkeen vas jalalla eteen naista kohti (yks) ja kaksi etenevää askelta edelleen naista kohti vartalonnousulla (kaks, kol). Vartalonnousut ovat maltillisempia kuin hitaassa valssissa. Avaukset tehdään ohiaskeleiden (yks, kaks, kol) jälkeen. Avauksissa vartaloita ei saa avata liikaa, kuten ei muissakaan vakiotansseissa. Kontakti pariin tulee säilyttää, vaikka vartalot eivät kosketakaan toisiaan.

Avauksesta mies voi heijata naisen toiselle kyljelleen (yks, kaks, kol) ja takaisin (yks, kaks, kol). Tai mies voi vuorotella kääntyen joka toisen heijauksen itse naisen editse naisen astuen paikoillaan. Halutessaan mies voi myös heijattuaan naisen toiselle kyljelleen ja jatkaa siten, että pujahtaa oman vas ja naisen oik käden alitse (yks, kaks, kol) ja vetää tämän jälkeen naisen lähelleen oik kylkeensä (yks, kaks, kol).

Useat opettajat opastavat yhdistämään hitaaseen valssiin amerikkalaisesta valssista ns. siipiaskelia (täällä). Kimmo ei tätä lavatansseissa suosita, sillä ne pysäyttävät valssin etenemisen ja usein ruuhkauttavat perässätulijoita. Hän neuvoi sen sijaan lavatansseissa kokeilemaan edestakasin kääntyvää valssin ristiaskellusta.

Kimmo kertoi, että Amerikassa tämä Euroopassa amerikkalaiseksi valssiksi kutsuttu tanssi on keveytensä ja irtonaisuutensa takia etenkin eläkeläisten suosiossa. Amerikkalainen valssi ei vaadi tiukkaa vartalokontaktia, joten sitä on kiva ja helppo tanssia myös naispareissa - hyväkuntoisia ikääntyneitä naisiahan on edelleen enemmän kuin miehiä.

Ja sopii amerikkalaisen valssin viehko eteneminen hyvin meille suomalaisillekin eläkeläisrouville :):)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti