sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Lähes yksäri

Sunnuntai-iltapäivänä oli Puotilan työväentalolla kolme tuntia valssia - alkupuoli hidasta valssia ja loppupuoli amerikkalaista valssia. Opettamassa oli mukava Kimmo Luukkonen apunaan Ida Levänen.

Väkeä oli käsittämättömän vähän. Liekö osasyynä upea, marraskuulle epätyypillisen lämmin ja aurinkoinen sää. Minun lisäkseni paikalla oli yksi viejä ja yksi seuraaja, joten minä ja toinen nainen harjoittelimme puolet ajasta oppilas-viejän ja puolet opettaja-viejän kanssa. Meillä kahdella oli kissanpäivät - saimmehan kolme tuntia lähes yksityisopetusta.

Kimmo kertasi yksityiskohtaisesti hitaan valssin tekniikkaa. Hitaassa valssissa on kolme eritempoista askelta: ykkönen on vahva askel, kakkonen on erittäin vahva askel ja kolmonen on mitättömän heikko askel. Vauhti askeleeseen lähtee tukijalan koukistuksesta ja kierrosta, mikä purkautuu ykkös- ja kakkosaskeleelle, eli vauhdin tulee riittää selvästi myös kakkoselle. Ja kolmosaskeleella uuden tukijalan kantapään pitää painautua selvästi maahan.

Hidas valssi keinuu kolmeen suuntaan. Tutuin suunta on ylös ja alas: nousu lähtee kolmosaskeleen lopussa ja laskee seuraavan kolmosaskeleen alussa. Toinen keinuminen tapahtuu sivusuunnassa kyljissä: ykköselle astutaan suorassa, mutta kakkoselle astuttaessa astuvan jalan puoleinen kylki venyy ja palautuu kolmosella. Kolmas keinuliike syntyy lantion svingistä: Miehen astuessa oik jalalla eteenpäin hän työntää lantionsa eteen, mitä nainen myötäilee. Naisen astuessa oik jalalla eteenpäin vuorostaan hän työntää lantionsa eteen, mitä mies vuorostaa myötää.

Valssissa vartalokontakti on kevyt ja molemmat kannattelevat kätensä ilmavasti. Naisen vas kämmen lepää kevyesti miehen oik olkapään päällä. Pää pidetään ylhäällä ja katse horisonttiin. Kimmo huomautti, että katseeni pyrkii herkästi laskemaan.

Astuessaan eteenpäin myös nainen astuu oik jalallaan voimakkaasti ja isosti. Samoin oik käännöksen loppuosassa nainen astuu rohkeasti oik jalalla miehen jalkojen väliin ja vas jalalla sivulle, jolloin mies ikäänkuin lepää naisen tehdessä työtä. Kimmon sanoin ”minä vien, sinä viet”.

Kiva ja selkeä puolitoistatuntinen, jossa porauduttiin hitaan valssin saloihin. Harmi poisjääneille - jäitte paljosta paitsi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti