torstai 20. syyskuuta 2018

Fuskua swingillä

Lauantai-iltapäivällä Päiväkummun leirillä (täällä) treenattiin fuskua suloisen Rosa Mörtin ja hänen miehensä Hannun johdolla. He opettivat rauhallista kevyesti sykkivää swing-fuskua, joka Rosan mukaan on läheistä sukua kaksoisbaunssi-fuskulle (täällä). Swing-fuskussa ylösalainen liike pyritään pitämään mahdollisimman pienenä.

Rosa opetti meitä tanssimaan musiikkiin ja rikkomaan fuskun askellusta pysähdyksillä, kävelyillä ja hidastuksilla. Ja naisellisilla jammauksilla, joista Rosa opetti esimerkkinä seuraavan: Miehen ohjattua naisen paikanvaihtoon oik puoleltaan nainen voi astuttuaan oik jalallaan ensimmäisen hitaan askeleen miehen oik kyljelle pysähtyä sivuttain takamus miehen syliä kohti oma oik kylki liikesuuntaan. Tässä asennossa nainen voi jammata oik käsi ylhäällä miehen vas kädessä vuoroin vasemmalle, oikealle ja vasemmalle (H,H,H). Askelten sopivuuden takia jammauksia tulee tehdä pariton määrä.  Lopetettuaan nainen jatkaa paikanvaihtoa normaalisti kääntyen miehen käden ali ja astuen lopuksi tavanomaiset nopnopit. Nainen päättää, koska hän pysähtyy jammaukseen ja koska jammaus loppuu. Tästä on annettava selvä merkki miehelle.

Myös pysähdyksillä voi elävöittää omaa fuskuansa. Tällöin jäädään yllättäen ja selkeästi seisomaan hajareisin kummallekin jalalle polvia selvästi koukistaen. Myös seuraaja voi pysäyttää yhteisen liikkeen, jolloin merkin pitää olla tavallistakin selvempi jotta viejä äkkää yllättävän merkin. Vaikka pysähdys tehtäisiin seuraajan ehdotuksesta, niin viejä päättää koska yhteistä tanssia jatketaan.

Kolmas elävöittämistapa on hidastus, jolloin viejä hidastaa tanssia astuen pitkän askeleen jommalle kummalle sivulle vetäen toisen jalan hitaasta tämän viereen. Seuraaja pielaa liikkeen.

Rosa opetti avauksessa tehtävän charleston-tanssista kopioidun liikkeen. Siinä nainen astuu HNNHNN-rytmirikolla ensin oik jalka eteen (H), vas jalka eteen (N), oik jalka takaisin paikalleen (N) ja vas jalka taakse (H), oik jalka taakse (N), vas jalka takaisin paikalleen (N).

Lauantain täysin uusi oivallus oli, että fusku on jiven sukulaistanssi ja että jivea soitettaessa voi tanssia - ja usein tanssitaankin - nopeaa fuskua. Jive on englantia ja suomeksi se on fusku - fuskata eli jekuttaa. Aiemmin soittajien ilmoittaessa, että he soittavat seuraavaksi jiveä, olen aina vetäytynyt kauimpaiseen nurkkaan luullen, että en osaa tanssia jiveä :):)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti