sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Ihana kurssi

Suomen tanssistudiot (täällä) järjesti alkeisjatko/jatko-tason viikonloppukurssin Vantaan Puistokulmassa. Ohjelmassa oli suomalainen tango ja fusku. Kurssi jatkuu samoilla tansseilla kolmena seuraavana sunnuntaina.

Lauantaina opettamassa olivat Sannu ja Matti Heikkilä Vaasasta (täällä). Ihania opettajia - osaavia, miellyttäviä ja huumorintajuisia. Puhepuolen hoiti pääasiassa puhelias Sannu, mutta Matti komppasi sopivasti tarvittaessa. Vaikka kurssilla oli eri tasoisia tanssijoita, opettajat pystyivät luomaan rauhallisen, hyväksyvän ja kannustavan ilmapiirin.

Kurssin kokonaisuudesta vastaavat Jussi ja Maija Kuosmanen (täällä), jotka ovat pitkän linjan kilpatanssijoita ja kilpa- ja seuratanssiopettajia Kuopiosta. He osallistuivat koko lauantain muiden kurssilaisten kanssa Sannun ja Matin opetukseen ja parinvaihtorinkiin. Hatunnosto siitä!

Jussi ja Maija olivat tuoneet mukanaan Vantaalle ryhmän aktiivisia oppilaitaan - kaikki taitavia tanssijoita - lähinnä tanssittamaan ja treenaamaan meitä muita kurssilaisia. Upea lisäbonus, josta hyötyivät niin vientiä kuin seuraamista harjoittelevat kurssilaiset. Iso kiitos tästä poikkeuksellisesta järjestelystä!

Sannu ja Matti kertasivat ja harjoituttivat tangon perusteita. Ensimmäinen tunti askellettiin lähes yksinomaa perusaskelta eteen ja taakse sekä yksin että parin kanssa. Etsittiin oikeaa painopistettä ja hyvää raamia. Opettajien mukaan suomalaisessa tangossa koukistetaan selvästi polvista - polvet varpaita kohti. Varpaat suoraan paria kohti. Samoin he korostivat, että suomalaisessa tangossa vartalokontakti ulottuu reiden yläosasta palleaan, joskin joissakin kuvioissa, kuten otsossa, reisikontakti irroitetaan. Kun mies tai nainen astuu oik jalallaan eteenpäin parinsa jalkojen väliin, oik jalan sisäreisi koskettaa parin oik jalan sisäreittä - muutenkin kuin vain pistossa.

Jos nainen haluaa, hän voi koskettaa otsallaan miehen päätä, jolloin hän ikäänkuin kohottaa yläkroppaansa ja pyöristää yläselkää päätään taivuttaen. Mutta otsakontakti on enempi arkku- ja vanhatangokamaa. Myös tangon voimakas A-asento eli reidet ja lantio irti on Sannun mukaan tyypillisempi argentiinalaiselle ja vanhalle tangolle kuin suomitangolle.

Ohiaskeleen kierron muistisääntö naiselle: lähtiessään kahteen nopeaan sivuaskeleeseen oik jalallaan oik kylki johtaa - lantio miestä kohti.

Myös fuskussa opettajat kertasivat askelluksen tekniikkaa, joka minulla tuntuu perusaskeleessa olevan aika ok. Sannu kehotti käyttämään askelluksessa enemmän lanteita. Oikealle astuttaessa vas lantio jää hetkeksi vas jalan päälle ja päinvastoin, ja taka-askeleessa oik lantio etenkin naisella heilahtaa taka-askeleella oik jalan päälle.

Sannu sanoi, että fuskussa miehet eivät oikeastaan konkreettisesti vie naista, vaan ennemminkin mies pyrkii viemään itseään, jolloin nainen itse aktiivisesti seuraa miehen liikkeitä. Ainoa selkeä vientiliike on miehen käden nosto.

Opet opettivat myös fuskun kaksoisbaunssin, jossa kroppa heijaa mol hitaiden askelten päällä kaksi kertaa nopeasti, ja nopeat astutaan tavallisesti yhdellä baunssilla. Sopii etenkin nopeaan rytmiin, jolloin baunssin amplitudi jää pieneksi ja liike sykkii kropassa.

Upeat opettajat, taitavia vaan ei-nirppanokkaisia viejiä ja taitoihini nähden sopiva taso. Fantastinen iltapäivä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti