perjantai 22. syyskuuta 2017

Torstaitangot

Maijan tangojatkot Karjalatalolla Käpylässä. Paljon porukkaa, ja naisia ylenmäärin. Ei montakaan tangotaituria. Mutta kiva ilta - mukavia viejiä ja sopivasti treeniä.

Maijan apurina usein toimiva Timo Klemola kertasi jälleen tangon asentoa ja korosti vartalo-ohjausta. Jos tangoa tanssii lyhyillä askelilla, polvet voi pitää suorempina. Jos pari taas uneksii pitkistä askelista, molempien tulee koukistaa polvia askeleen venyttämiseksi. Timo muistutti miehiä, että tehdessään vas käännöstä ohiaskelilla heidän tulee ohiaskelissa kiertää ylävartaloaan riittävästi naista kohti, muuten nainen jää ikävästi miehen kainaloon.

Keskimmäisellä tunnilla Maijan vieraaksi tuli tangotaituri Kai Lehmus, joka opetti yhden tunnin argentiinalaisen tangon alkeita. Yhdessä tunnissa ei paljoa ehdi. Tärkeää, että paino on aina selkeästi jommalla kummalla jalalla. Vienti tapahtuu viejän yläkropalla - ei käsillä. Mies siis ohjaa naistaan ylävartalolla, jolloin liike välittyy "sydämestä sydämeen". Nainen siirtää painoaan jalalta toiselle vain viejän ohjauksesta. Kummankin kädet hyvin kannatettuna, mutta äärest kevyinä ja rentoina. Kain mukaan miehen vas käden oikea asento löytyy, kun "näyttää habaa naapurille" - mutta rennosti!

Kai puhui tanssista kuin rakkaastaan - kauniisti, hellästi ja kunnioittavasti. Puhe innosti kuulijoita ilmavaan ja tunnelmalliseen tanssiin. Kain oma liikekieli oli yhtäaikaa maskuliinista ja herkkää, ja hän opasti tanssimaan musiikkia kuunnellen ja sitä liikkeellä ilmentäen.

Kain opetustapa eroaa tapaamieni lavatanssiopettajien metodeista. Useimmat perusopet alkavat opetuksen korostamalla tiettyyn kuvioon tähtäävää askellusta. (Tämä on varmaan paras tapa, kun lähdetään nollasta - ainakin minun kohdallani.)

Kai sen sijaan pani argentiinalaisen musiikin soimaan ja kehotti pareja tanssimaan musiikkia fiilistellen vaikka silmät kiinni. Toki kyseessä oli alkeisjatko/jatko -taso, joten Kai oletti että perustango on kaikille tuttu. Mutta silti, opetus tuntui lähtevän enemmän siitä, että paritanssi ilmaisee musiikkia kuin että pari tanssii ennalta opetettuja/määrättyjä askeleita. Aika vaikeaa ja pelottavaa, mutta tykkäsin.

Tohinan tuiskeessa Kai opetti askelkuvion, jolla pääsee alkuun argentinalaisessa tangossa. Nainen astuu ensin pitkän askeleen oik jalalla oikealle - hitaat sivuaskeleet lähtevät alhaalta ja liike nousee astuvalle jalalle päästessään. Sitten ohittavat sivuaskeleet: nainen ensin vas taakse, sitten oik taakse. Seuraavaksi nainen astuu vas jalallaan hitaan vasemmalle ja oik jalalla takaisin hitaan oikealle. Tämän jälkeen mies kääntää naisen joko pieneen avaukseen ja astutaan yhdessä eteenpäin tai ohjaa naisen etuotsoihin. Etuotsojen jälkeen mies voi kääntää naisen uudelleen 180 astetta ja ohjata naisen takaotsoihin. Onneksi olin harjoitellut otsoja eli kahdeksikkoja juuri lauantaina Joonaksen ohjauksessa, muuten olisin ollut aivan ulalla (täällä).

Olen pikkuhiljaa rakastumassa tangoon - sen tunteikkuuteen ja haasteellisuutteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti