maanantai 25. syyskuuta 2017

Norsun tango

Sunnuntaina jatkettiin viikonlopun tangoleiriä Puistokulmassa. Lauantaina leijuin pilvissä. Tuntui että opin paljon ja välillä jopa koin tanssivani tanssia nimeltä tango (täällä). Vaan sunnuntaina en enää osannut mitään. Tai siltä ainakin tuntui.

Sunnuntaina meitä opettivat Jussi ja Maija Kuosmanen - konkarit Kuopiosta. Jussia oli ilo kuunnella ja katsoa. Kannusti kun huomasi, miten sulavasti ja kauniisti eläkeikäinen tanssija voi liikkua - tosin hänellä on lähes 50 vuoden kokemus tanssitreeneistä. Mutta silti...

Kahden tunnin treeneissä Jussi lähinnä tanssitti porukkaa ja antoi välillä yksityiskohtaisia ohjeita - pääosin viejille - liikkeen suunnista, vartalon linjoista ja askelten rytmistä. Eli aika jatko-kamaa, joten ei ihme että meikäläisestä tuntui välillä vaikealta ja oma meno kankealta.

Tosin oli lyhyitä hetkiä, jolloin hyvän (ja kärsivällisen) viejän kanssa onnistuin saavuttamaan tunteen tanssista, jossa liikuimme kevyesti yhdessä ja minä jotenkin taianomaisesti (ilman yrittämistä tai jännittämistä) vain seurasin viejää. Nämä hetket olivat harmikseni vain lyhyitä pilkahduksia. Mutta niitä kuitenkin oli - ja jo se tuntui ihmeeltä ja antoi toivon kipinän.

Jussin mukaan lavalla miehen yleisin tangokuvio on neljänneskäännöksen loppu. Naisen askeleet neljänneskäännöksen alkuosassahan ovat: oik taakse (H), vas taakse (H), oik oikealle (N) lantio miestä kohti ja vas viereen tai ohiaskeleeseen etuviistoon (N). Ja loppuosassa: oik eteen (H), vas eteen (H), oik oikealle (N) lantio miestä kohti ja vas viereen tai ohiaskeleeseen takaviistoon (N). Joskin mies voi muutella HHNN-rytmiä mielensä mukaan: HHHH tai NNNN tai NNHH. Loppuosa siksi, että miehen on kuulemma helpompi astua pitkähidas askel kaartaen taaksepäin kuin eteenpäin. Jussi kehotti miehiä jopa aloittamaan tangonsa lyhyen fiilistelyn ja mahdollisen habanera-linjan jälkeen tällä neljänneskäännöksen lopulla.

Neljänneskäännöksestä on myös versio, jossa on HHNNNN. Tällöin nainen astuu ensin oik taakse (H), vas taakse (H) ja neljä nopeaa eli oik eteen viistoon (N), vas eteen viistoon (N), oik taakse viistoon (N) ja vas taakse viistoon (N).

Jussi kertasi myös käyttökelpoisen keinu-käännöksen, jota myös Joonas viime viikolla harjoitutti (täällä). Siinä nainen astuu ensin taakse oikealla jalalla (H), palaa takaisin vas jalalleen eteenpäin (H) ja lopuksi oik jalka oik sivulle (N) ja vas jalka takaviistoon ohiaskeleeseen (N). Taas HHNN-rytmiä voi vaihdella: HHHH tai NNNN tai NNHH, joista Joonas sanoi suosikkirytmikseen NNHH.

Ilmeisesti (toivottavasti) opin tanssimista, vaikka pääosin tunsin olevani norsu lasikaupassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti