maanantai 20. marraskuuta 2017

Puotilan pyörähdyksiä

Pitkästä aikaa aikatauluni osuivat niin, että pääsin Puotilaan Helsingin tanssikurssien (täällä) sunnuntaitunneille, joita vetää Kimmo Luukkonen - puhelias ja oppilaansa huomioiva huumorimies. Edelleen ope josta tykkään.

Kimmo keskittyi pyörimisen tekniikkaan, lähinnä hitaan foksin pistoihin, fuskun spineihin ja baccatan pyörityksiin. Pyöriessä ääresttärkeää on keskivartalon hallinta - paino tukevasti omilla jaloilla painottuen päkiöille ja hyvä lapatuki, napa sisään ja peppu piukkana, hartiat rennosti auki ja alhaalla, pää vartalon jatkeena. Katse ylhäällä kiinnitettynä johonkin kaukopisteeseen, josta se irtoaa mahdollisimman myöhään ja johon se palaa takaisin mahdollisimman pian pään pyörähdettyä ympäri.

Pistoissa (pivot) jalat ovat saksiasennossa eli reidet tiukasti yhdessä. Polvet suht suorina, naisen reiden sisäpinta miehen reiden sisäpintaa vasten. Etuaskeleelle astutaan kantapään kautta, mutta pisto kääntyy päkiän päällä. Taka-askeleeseen astutaan päkiän kautta, ja kääntyminen alkaa päkiällä mutta painon siirtymisen takia loppuu koko jalkapohjalle/kantapäälle. Etuaskel astutaan voimalla ja taka-askel lyhyempänä ja rennommin. Vauhti saadaan vartalon vastakierrosta.

Fuskussa nainen tekee spinipyörähdyksen useimmiten oikealle. Alkuun tavallinen hidas,hidas,nopnop -askel, minkä jälkeen nainen astuu oik jalalla miestä kohti (hi-), ottaa miehen kädestä vasteen oik käteensä ja pyörähtää päkiällä myötäpäivään ympäri (-das). Palattuaan perusasentoon nainen astuu vas jalalla paikalla (hidas) ja lopuksi nopnop taakse. Mies ei työnnä naiselle vauhtia, vaan pitää vain vas vastekätensä tukevasti paikoillaan, jolloin nainen ottaa itse miehen kädestä vauhtia. Jos mies antaa työntämällä naiselle vauhtia, hän samalla usein horjuttaa naisen tasapainoa. Naisen tasapainoa edesauttaa myös, jos mies ohjaa naisen spiniin alhaalta eli mies pitää vas vastekättään vyötärön tai lantion tasolla.

Fuskun kaksoispyörähdys, jonka nainen tekee oik kätensä ali, tehdään naisen miestä kohti ottaman, oik jalalla astutun askeleen (hidas) jälkeen nop,nop,hidas -rytmillä, minkä jälkeen normaali nopnop taakse. Kaksoiskäännöksen rytmi voi olla myös hidas,nop,nop, mutta minä tykkään ensimmäisestä rytmistä. Lopun perusnopnopien sijaan voi pitää myös tauon, jonka aikana nainen (ja mies) voi tehdä hauskaa liikehdintää. Tämän jälkeen fusku jatkuu tavallisesti oik jalalla sivulle tai miestä kohti.

Fuskun pyörähdyksissä Kimmo kehoitti minua kiinnittämään huomiota pään asentoon. Pääni on kuulemma herkästi vinossa, kun sen pitäisi olla lattiaan nähden suorassa. Yksinkertaisessa kädenalipyörähdyksessä hän kehoitti toisella hitaalla pyörähtämään vain 2/3 kierrosta, jolloin taka-askeleelle jää vielä kiertymistä. Tällöin fuskun liike jatkuu ilman turhia pysähdyksiä. Kimmo myös muistutti rentouttamaan käsivarret pyörähdyksissä. Vaste toki otetaan tukevalla kädellä, mutta sen jälkeen rennoksi.

Kolmetuntinen oli todellinen Spesu bulle, kuten Helsingin tanssikurssien ahkeraMarkku sähköpostitiedotteessaan mainitsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti