perjantai 10. marraskuuta 2017

Tangoa talolla

Porilaisen HappyDancen (täällä) Joonas Kainulainen opettaa yhteistyössä tanssikoulu Antti Törmäsen (täällä) kanssa torstaisin Käpylän työväentalolla Helsingissä. Marraskuisena torstaina treenattiin tangoa kuudesta lähes kymmeneen eli viisi 45 minuutin settiä lähtien alkeista ja edeten rivakasti pistoihin, linjoihin ja taivutuksiin. Osa treenaajista oli koko ajan, mutta useimmat olivat joko kolme ensimmäistä tai kolme viimeistä settiä.

Joonaksen opissa olen ollut ennenkin - mukava, selkeä ja etenkin viejille hyviä vinkkejä antava opettaja. Sen sijaan Käpylän työväentalolla olin ekaa kertaa. Paikka huokuu vanhaa työväentalo-tunnelmaa ja on erittäin sopiva perinteisten lavatanssien harjoitteluun.

Mitä illasta jäi mieleen? Eteenpäin astuttaessa vartalo seuraa astuvan jalan päällä, taka-askeleeseen lähdetään astuva jalka edellä. Eteen kantapään kautta ja taakse päkiän kautta rullaten. Tangossa viejä astuu useimmin eteen ja seuraaja taakse, joten toimiva tango edellyttää mieheltä ponnekasta etu- ja naiselta venytettyä taka-askelta. Ja molemmilta rentoa ylävartalon kiertoa. Teoriassa hallussa, mutta...

Taivutuksissa ja linjoissa on tärkeää, että molemmat seisovat omilla jaloillaan ja molemmat siirtävät painonsa sivuun astuvan jalan päälle. Molemmat suoristavat vapaan jalkansa, jolloin nainen voi halutessaan koukistaa omaa jalkaansa miehen jalkaa pitkin - ei onnistu jos mies jättää jalkansa koukkuun. Naisen vapaa jalka koskettaa lattiaa vain päkiällä kääntyen osoittamaan sivulle - myös katse - ja miehellä lattiaa koskettaa vapaan jalan sisäreuna.

Taivutukset ovat näyttäviä ja vaativat tilaa ja aikaa, joten ne kannattaa säästää musiikin erikoiskohtiin. Linjan mahtuu tekemään pienemmässä tilassa ja nopeammin, joten peruslavoilla linjat ovat ehkä käyttökelposempia. Useaan musiikkiin sopii seuraava setti: kaksi perusaskelsarjaa (hidas,hidas,nopea,nopea), joka kattaa kolme + kolme eli yhteensä kuusi iskua ja sen jälkeen kahden iskun linja tai kaksi sivuaskelta, jolloin mies kääntää vas kylkensä menosuuntaan.

Tangoni paranee koko ajan, vaikka hitain askelin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti