tiistai 7. marraskuuta 2017

Samoilla askelilla

Pirjo Kärnän tanssitreeneissä harjoitellaan tänä syksynä samana iltana kahta toisilleen läheistä tanssia. Maanantaina olivat vuorossa 6-askel tango ja hidas lavafoksi, joita - yllätys, yllätys - tanssitaan samoilla askelilla.

Alkuun opeteltiin 6-askel tangoa, jolloin tanssissa on kaikki perustangon elementit asennosta ja sähäkkyydestä lähtien, mutta tavanomaisen hidas,hidas,nopea,nopea -rytmin sijaan askelletaan hidas,nopea,nopea,hidas,nopea,nopea -rytmissä. Ja ensimmäisen askeleen nainen astuu vas taakse, eikä oik taakse kuten perustangossa.

Lavoilla harvoin tanssitaan koko kappaletta 6-askel tangona, vaan viejä sekottaa 6-askel tangon askelia sopiviin kohtiin perustangon väliin. Kuten Kimmo viime viikolla opetti (täällä). Ehkä 6-askel tango sopii musiikin nopeisiin ja keveisiin osiin, sillä 6-askel tangoa tanssiessa tanssi tahtoi herkästi nopeutua tangoksi liikaakin, kun siinä astutaan paljon nopeita askelia. Minulla tuottikin välillä vaikeuksia säilyttää tanssin tangomaisuus.

Pirjon 6-askel tangon askeleet etenivät seuraavasti. Nainen astuu vas taakse ohiaskeleena (hidas) ja jatkaa ohiaskeleina kaksi nopeaa oik ja vas jalalla taakse, minkä jälkeen hän kääntyy miestä kohti vas kylki menosuuntaan astuen vartalo miestä kohti oik jalalla oik sivulle eli tulosuuntaan (hidas) jatkaen vas jalalla vasemmalle eli menosuuntaan (nopea) vetäen oik jalan tämän viereen (nopea). Ja alusta, jolloin mies lähtiessään kääntyy takaisin menosuuntaan.

Avauksessa nainen siirtyy heti ensimmäisellä hitaalla miehen oik kylkeen ja kaksi nopeaa astutaan yhdessä menosuuntaan - nainen oik ja vas jalalla, minkä jälkeen nainen kääntyy takaisin miehen eteen oik hitaalla ja kaksi nopeaa miehen edessä vasemmalle. Avauksen kautta lähdetään myös oik käännökseen.

Loppuilta harjoiteltiin hidasta lavafoksia ja soitettiin puhki tutut Kissanainen ja Sä kaunehin oot, jotka tahdittavat ihanasti kettumaisen sulokasta hidasta foksia. Pirjo muistutti, että hitaassa foksissa ei nousta varpaille, vaikka keinuvuutta onkin - nousut lähtevät vartalosta, kyljistä ja polvista.

Slowfox-kilpatanssista muovattua hidasta lavafoksia tanssiopettajat saattavat opettaa hieman eri tavoilla. Pirjo opetti askeltamaan hidasta foksia tismalleen samoilla askelilla kuin 6-askel tangoa, mutta foksin svingillä. Eli ekat hidas,nopea,nopea - kaikki ohiaskelilla, ja seuraavat hidas,nopea,nopea - kaikki vartalot vastakkain. Naisen aloittaessa vas jalalla taakse.

Pirjon treeneissä on yleensä vähemmän väkeä kuin Maija Astikaisen tunneilla, mutta tunnelma on aina hyväksyvän kodikas. Lähtiessä kuulin naisten kehuvan naulakoilla ”tänään oli monta hyvää miesviejää”. Eli porukka tuntui tyytyväiseltä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti