keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Paluu lähtöruutuun

Olen harjoitellut lavatansseja aktiivisesti runsaat neljä vuotta. Parhaimmillaan kolmetuntisia treenejä on ollut 3-4 kertaa viikossa, joskin välillä on ollut jopa kuukausien taukoja sairastelun ja muiden elämän mutkien takia.

Valssi, foksi ja fusku sujuvat ja yksinkertaista buggia, rumbaa ja chachaa pystyn hyvin seuraamaan. Tulinen tango on edelleen vaikeaa ja perinteisen humpan, polkan ja jenkan perusaskel sujuu juuri ja juuri. Jiveä, salsaa ja sambaa en ole vielä edes yrittänyt, puhumattakaan uudemmista lajeista kuten west coast swingistä ja muista ’nuorisotansseista”.

Eli näin paljon tämä yli 60-vuotias mummi on oppinut runsaassa neljässä vuodessa. Aika hyvin, kun ottaa huomioon että nollasta on lähdetty. Edelleen tulee kuitenkin hetkiä, jolloin ikäänkuin rojahdan takaisin lähtöruutuun eli ensimmäisen treenivuoden hapuiluihin. Näin kävi taas TanssiGurussa Kimmon hitaan foksin alkeissa.

Tänä syksynä olen harjoitellut hidasta foksia kahdesti: lokakuussa Heleniusten ohjauksessa (täällä) ja pari päivää sitten Kärnän Pirjon tunneilla Malmilla (täällä). Kimmon kolmetuntinen oli siis kolmas treenikerta. Harjoituksista huolimatta hidas foksi tuntuu vaikealta, ja sekavaltakin. Tuntuu, että kukin opettaja opettaa samaa tanssia eri tavoin ja hieman eri lähtökohdista, mm. tanssin nopeus ja askelten suunnat tuntuvat - siis tuntuvat - vaihtelevan. Välillä jopa tuntui kuin joka tunnilla olisi opetettu eri tanssia, vaikka kaikki opettivatkin askeltamaan hidas,nopea,nopea,hidas,nopea,nopea -rytmiin.

Kimmon tunnilla naisen askeleet etenivät seuraavasti: vas jalka taakse (hidas), kaksi ohiaskelta taakse oikealla ja vasemmalla (nopea ja nopea), paluumiehen eteen ja oik jalka taakse (hidas), vas jalka taakse (nopea) ja oik jalka taakse (nopea). Eteenpäin mennessä hidas astutaan kanta-askeleena polvea koukistaen, ensimmäinen nopea päkiöille nousten ja toinen nopea laskeutuu koko jalalle päkiöiden kautta. Nopeissa askelissa sen jalan puoleinen kylki johtaa, jolla astutaan ens nopea askel.

Avauksen Kimmo opetti siten, että nainen astuu vas hitaalla miehen oik kyljen viereen, ens nopealla oik taakse tulosuuntaan ja toisella nopealla takaisin vas jalalle (keinuaskel) ja jatketaan oik hitaalla kääntyen takaisin miehen eteen ja kaksi ohiaskelta taakse menosuuntaan.

Hahmotan, miten hitaan foksin askelten ja liikkeen tulisi edetä, mutta... Tiistaina tanssini tökki pahan kerran. Kertaakaan en saavuttanut hitaan foksin lennokkuutta tai sulokkuutta, eikä kömpelyydestäni johtuen varmaan viejänikään.

Joskus näin, toisella kerralla toivottavasti toisin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti