perjantai 25. toukokuuta 2018

Fraasin lopetus

Taitokolmion maanantaitreenien alkupuoliskolla Kirsi Tarvainen opetti hidasta valssia keskittyen musiikin tulkintaan. Vasta tänä vuonna olen tanssitaipaleellani päässyt vaiheeseen, että pystyn tanssiessani askeliin keskittymisen lisäksi (useimmiten) kuuntelemaan myös musiikkia ja joskus jopa onnistunut ilmaisemaan tanssissani musiikkin tunnelmaa. Joten tykkäsin Kirsin tunnista, koska osasin treenatessani kokeilla Kirsin vinkkejä.

Paritanssissa viejä asettaa askelmerkit eli miten ja paljonko musiikkia yhdessä tanssiessa tulkitaan. Mutta myös seuraaja voi omalla rentoudellaan, aktiivisuudellaan ja luovuudellaan edistää ja antaa elekielellään vinkkejä parin yhteiseen tanssihetkeen.

Puolitoista tuntisen treenin aikana Kirsi opetti mm. joitakin tapoja, joilla yksinkertaiseenkin hitaaseen valssiin saa elävyyttä. Hän puhui iskuista, tahdeista ja fraaseista, joiden merkityksiä minun piti kotona tarkistaa netistä. Yksinkertaista vastausta oli yllättävän vaikea löytää. Iskun uskon ymmärtäväni ja musiikissa fraasilla tarkoitetaan sanapötköä/lausetta, jonka laulaja laulaa yhden uloshengityksen aikana ennenkuin pitää tauon hengittääkseen uudelleen sisään. Kirsin mukaan hitaassa valssissa tanssijan fraasi on yleensä kahdeksan iskua, jolloin fraasin lopetuskuvio tehdään seitsemännen ja kahdeksannen iskun aikana. Jos oikein ymmärsin...

Tanssijan kahdeksan iskun fraasiin mahtuu kaksi kolmen iskun valssiaskelta. Jäljelle jäävien kahden iskun aikana voi ottaa esim hitaan sivuaskeleen ja vetää toisen jalan painottomana astuvan jalan viereen, ja viejä jatkaa uuteen kahdeksan iskun fraasiin oik jalallaan. Fraasiin voi myös mahduttaa yhden kolmen iskun valssiaskeleen, kolme tavallista kävelyaskelta (kolme iskua) ja kahden iskun kestoisen pitkän sivuaskeleen.

Jotain tällaista - mutta vielä jäi paljon ymmärtämättä ja oppimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti