maanantai 7. toukokuuta 2018

Hidastettua kiirekävelyä

Hämeenlinnan ekstrakurssin (täällä) toisella puoliskolla harjoiteltiin tangoa. Kuten hitaan valssin osiossa tango-opetuksessakin keskityttiin perusjuttuihin. Siitä huolimatta tai sen takia Hannan ja Joonaksen opetus ei tuntunut hetkeäkään turhalta tai tylsältä.

Joonas kuvaili, että tango muistuttaa hidastettua kiirekävelyä. Kävelyä, koska polvet ovat hänen mukaansa vain kevyesti koukussa, kuten ”kauppaan kävelisi”. Kiirekävelyä, koska kiireessä ihminen kävelee luontaisesti etunojassa, mikä myös tangossa on oleellista. Ja hidastettua, koska tangossa ei ole kiire, vaan askelia hidastetaan ja pidätellään. Ja liikkeen tulisi olla mahdollisimman vaivattoman tuntuista - ja näköistä. Kävellä vain eteen ja taakse toiseen ihmiseen kevyesti nojaten...

Jonaksen sanoin tangossa ”askel pidetään koko ajan vartalon alla”. Eteenpäin astuttaessa taaksejäävä tukijalka ponnistaa ja suoristuu, ennenkuin paino siirtyy uudelle tukijalalle. Taaksepäin astuttaessa jalka ojennetaan lonkasta lähtien polvi suorana.

Perusjuttujen lisäksi kerrattiin ohiaskelia. Harjoiteltaessa naisen paino on vas jalalla ja hän heilauttaa oik kylkensä ja oik jalkansa kevyesti taaksepäin. Lopputulemana on, että ylävartalo on kääntynyt sivuttain miestä kohti oik kylki ja oik jalka naisesta katsoen taaksepäin mutta menosuuntaa, ja jalkaterät samalla lankulla. Tämän jälkeen nainen astuu vas jalalla oik jalan taakse taas samalle lankulle. Ylävartalo on edelleen kääntyneenä miestä kohti, katse on tulosuuntaan ja molempien jalkojen varpaat ovat hieman paria kohti. Tässä korkkiruuvilta tuntuvassa asennossa reidet tulisi puristua toisiaan vasten. Ohiaskeleiden jälkeen voidaan palata perusaskeleeseen tai astua esim yks,kaks,kol- kestoinen pysäytysaskel.

Sain kokeilla hetken ohiaskelia Törmäsen Antin viennissä. Kuinka raamikkaalla miehellä voi olla niin höyhenenkevyt vienti? Ja kuitenkin koko ajan minulle välittyi selkeästi, minne ja miten hän toivoi minun liikkuvan. Antti neuvoi minua nojaamaan selkeämmin viejään myös ohiaskelissa - tuppaan kuulemma vähän karkaamaan menosuuntaan.

Joka kerta perusjutuista oppii uutta ja aiemmin opittu vahvistuu entisestään. Ei mennyt tämäkään tangotunti hukkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti