keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Kesälavojen lumo

Kahden viikon flunssatauon jälkeen uskaltauduin viimein treeneihin - tällä kertaa Taitokolmion kesäohjelman pariin eli hurmaavalle Männistön lavalle Kellokoskelle. Vakuutuin - sadannen kerran - että minun iloni asuu työväentaloilla, jumppasaleissa ja kesälavoilla. Näissä vaatimattomissa ja koruttomissa paikoissa, joissa kymmenet tanssiseurat ja -koulut ympäri Suomea kurssittavat innokkaita tanssinharrastajia vuodesta toiseen.

Olin Männistön lavalla ensi kertaa. Perinteinen katettu kahdeksakulmainen puulava Keravanjoen rannalla. Kaunis ja kutsuva. Ja sopivan kokoinen - nelisenkymmentä tanssijaa mahtui kivasti harjoittelemaan Taitokolmion Kirsi Tarvaisen johdolla. Kolmituntisen treenin alkupuoli treenattiin hidasta valssia ja loppupuoli rumbaa.

Rumbassa Kirsi keskittyi musiikin kuunteluun ja tanssin dynamiikan vaihteluihin. Keskitason kurssi, jonka sisältö esitteestä luettuna kuulosti vaikealta. Kirsin opetuksessa ymmärrys lisääntyi ja vaikeus helpottui. Kirsi yksinkertaisti teemaa sopivasti ja pilkkoi opetettavan asian helppotajuiseen muotoon.

Kirsin mukaan kolme asiaa erottaa nautittavan rumban tasapaksusta ”kaurapuurorumbasta”. Tärkein juttu on keskittyä täysillä jokaikiseen askeleeseen. Elää jokaisen askeleen tahdissa - niin mielessä kuin kropassa. Antaa musiikin viedä mieli rumbamuudiin ja sallia kropan joka solun nauttia rumban sensuellista liikkeestä - myös silloin kun liike näennäisesti on hetken pysähdyksissä.

Toiseksi Kirsi painotti, että tanssin rumbamaisuus lisääntyy, kun muistaa korostaa liikkeen ja askelten nopeuden vaihteluita - hiiii - das, nopea, nopea. Hitaita venytetään viimeiseen asti ja nopeat astutaan kissamaisen sähäkästi. Ja kolmanneksi hän muistutti tanssipareja vaihtelemaan myös parin välistä etäisyyttä musiikin tunnelman mukaan. Musiikin herkissä kohdissa voi intiimisti olla aivan tanssiparissa kiinni ja rivakammissa osissa ottaa kuminauhamaista etäisyyttä pariin.

Nautittava treeni-ilta. Ilma oli kuin morsian ilta-auringon porottaessa kauniisti puulavan avonaisista ikkunaseinistä sisään, tunnelma lämmin ja kannustava ja viejiä enemmän kuin riittämiin. Kesälava ei tästä paremmaksi voisi muuttua, paitsi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti