sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Timon tango-opissa

Maijan torstaijatkoissa oli vuorossa tango, jota Maijan lisäksi olivat opettamassa Timo ja Petra - taitava ja sulavaliikkeinen tanssipari. Ja Pavi pani parastaan: tangoa, jota tanssittiin tasapareilla ja pitkillä vaihtoväleillä, sekä ihana ilma, kun poikkeuksellisen lämmin toukokuinen päivä lauhtui illan edetessä pikkuhiljaa sopivaksi tanssisääksi.

Katsottuaan hetken innokkaiden oppilaiden alkutanssia Maija pysäytti musiikin ja kehoitti kaikkia hidastamaan menoaan ”tangossa ei saa näkyä kiire” - parempi olla vaikka hieman jäljessä musiikista kuin edellä. Timo mukaan tanssia rauhoittaa, jos yrittää astua joka askeleen ajatuksella ja ikäänkuin maaduttaa jokaisen askeleen.

Timon tärkein viejävinkki oli se, että viejä ohjaa naista vahvasti ylävartalollaan. Ja tärkein seuraajavinkki - joka Timon mielestä helpottaa seuraamisen lisäksi vientiä - oli se että seuraaja nojaa tukevasti viejään ja odottaa, kunnes viejä selvästi työntää häntä etenemään. Molemmat vinkit edellyttävät hyvää vartalokontaktia, joka Timosta on sitä toimivampi mitä pidemmältä matkalta kontakti onnistuu.

Lisäksi Timo korosti sitä, että molemmat tanssijat astuvat askeleet niin eteen- kuin taaksepäin aina samalle lankulle. Vartalokontaktissa tanssiessa käsiä ei tangossa periaatteessa tarvitsisi lainkaan. Ja tässä olikin kolmetuntisen treenin tärkeimmät opit...

Kuvioista Timo kertasi vanhasta tangosta tutun ns. naisen kävelytyksen (HHNN, NNHH). Se alkaa tavallisella ohiaskeltangolla eli nainen astuu ensin oik jalalla (H) ja sitten vas jalalla (H) taakse menosuuntaan ja jatkaen ohiaskelilla taakse menosuuntaan ensin oik (N) ja sitten vas (N) jalalla. Tämän jälkeen nainen ikäänkuin käännetään miniavaukseen, josta hän jatkaa kaksi nopeaa askelta eteenpäin miestä ”kiertäen” ensin oik (N) ja sitten vas (N) jalalla. Lopuksi nainen astuu oik jalalla oik sivulleen miehen eteen (H) palaten perusasentoon ja kääntyen päkiän päällä, minkä jälkeen pari astuu yhdessä pitkän ja rauhallisen hitaan askeleen/linjan naisen vasemmalle (H). Naisen ”kävellessä” mies vaihtaa vain painoa jaloillaan. Yleensä kuvion lopussa ei tehdä enää painon siirtoa, vaan tästä pari jatkaa perusaskeleeseen eli nainen aloittaa oik jalalla hitaan taakse.

Treeni-illan kohokohta oli kun sain tanssia pitkän vaihdon Timon mestariviennissä. Jännitin koko ajan ja vain lyhyitä hetkiä pystyin rentoutumaan antaen viennin viedä. Timo ei ollut yhtään pelottava eikä vaativa, ja jännitys syntyi vain omassa mielessäni. Jännityksestäni huolimatta nautin - ehkä seuraavalla kerralla osaan jo vähän relatakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti