torstai 11. lokakuuta 2018

Arkkutangoa

Ranskan matkan jälkeen kaipasin kipeästi tanssitreenejä, joten keskiviikkona päätin mennä Puistokulmaan Susa Matsonin tangotunnille. Paikalle päästyäni ja treenimusiikkia kuultuani tajusin, että Susa aikoi opettaa argentiinalaista tangoa - kansanomaisesti arkkutangoa. Alkeistasolle yksinkertaistettuna, mutta kumminkin.

Olen toistaiseksi välttänyt arkkutangon tunteja, koska tutussa suomalaisessa tangossakin on minulla riittävästi tekemistä. Nyt olin pakon edessä :):) Joko jään arkkutangoa treenaamaan tai lähden tyhjin käsin takaisin kotiin. Päätin jäädä ihka ensimmäiselle argentiinalaisen tangon tunnille :):)

Vaikeaa, uutta ja outoa, tosin sitä se näytti ja tuntui olevan muillekin. Tanssinautinto oli kaukana, mutta onneksi kaikilla riitti huumoria. Joten hauskaa oli - kaikesta huolimatta. Ja Susalla oli huippu. Hän jaksoi opettaa kaikkia halukkaita kädestä pitäen tai paremminkin sylissä pitäen.

Selkeä vartalonoja, tukeva raami ja käsissä vahva vaste. Polvet suorina. Tiukka keskivartalo, sisäreidet tiukasti puristettuna ja jalkaterät kerätään yhteen. Yleensä arkkutangossa parin otsat ja palleat ovat kontaktissa - joskin läheisyys vaihtelee liikkeiden mukaan. Lantiot selkeästi irti toisistaan. Alkeita tosin harjoiteltiin ilman vartalokontaktia, ja Susa neuvoi seuraajia työntämään vas kämmenellään viejiä heidän oik olkapäästään.

Susa opetti neliöaskeleen, ”viisaskelluksen”, etu- ja takaotsot sekä giron, jossa nainen kiertää ”edestakaisaskelilla” miestä tämän ohjauksessa. Nainen aloittaa neliöaskeleen astuen oik jalalla taakse ja vas jalalla vas sivulle kierrättäen vas jalan oik jalan kautta. Painon vaihto, minkä jälkeen nainen astuu vas jalan eteen ja kierrättää oik jalan vas tukijalan kautta astuen oik jalalla oikealle. Merkiksi sivuaskeleesta mies tekee salaniiauksen eli koukistaa polviaan.

”Viisaskelluksen” nainen aloittaa astumalla vas jalan eteen (yks), oik jalan vas jalan kautta kiertäen oik sivulle (kaks), vetää vas jalan oik jalan kautta ja astuu taakse (kol), oik jalka taakse (nel) ja lopuksi vetää vas jalan oik jalan eteen ristiin ja vaihtaa tälle painon (viis). Seur askeleen nainen astuu oik jalalla taakse, sivulle tai otsona.

Giro lähtee esim. ”viisaskelluksen” jälkeen alkaen oik jalan otsolla. Sitten vas jalka suoraan vas sivulle ja oik jalka kiertyy takaotsoon, minkä jälkeen käännytään ja vas jalka astuu takaotson. Sitten oik jalka oik sivulle ja vas talka ristiin eteen tämän editse. Ja jatketaan oik jalalla etuotsoon. Nainen kiertää puoli ympyrän miehen edessä säilyttäen rintamalinjan koko ajan kohti miestä. Parin navat ikäänkuin katsovat koko ajan toisiaan.

Jotain tällaista. En takaa, että ymmärsin ja kirjasin kaikkea oikein - olihan tämä eka arkkutangotuntini :):) Ei paha, vaikka vartalon timmi kannatus tuottikin mummolle tuskaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti