torstai 18. tammikuuta 2018

Kehräkäännös

Susa Matsonin hidasta valssia Vantaan Puistokulmassa. Alussa vähän väkeä ja viejävaje. Onneksi ensimmäisen vartin aikana paikalle kiirehti useampi mattimyöhänen, ja naisvalta alkoi hellittää. Susa on mukava ope, jolta on helppo kysyä ja joka mielellään nappaa tanssiin niin miehen kuin naisen korjaten hellävaroen oppilaan virheliikkeitä ja -asentoja.

Alkuun Susa veti pari askeltreeniä ja vartalonkiertojuttua. Hän lähestyi hidasta valssia uudesta näkökulmasta, ja hetken tuttutanssi tuntui ventovieraalta. Susa korosti joustoja ja kiertoja, ei niinkään askelten pituutta. Mutta kun vaihtorinki pääsi vautiin, niin mummiltakin alkoi tuttu valssi luistaa.

Susan opetuksessa selvisi kehräkäännoksen (spinkäännös) viimeiset mutkat. Käännöksen alkuunhan tehdään oik käännöksen alkuosa (yks, kaks, kol). Tämän jälkeen nainen astuu oik jalalla miehen jalkojen väliin (yks), jatkaa liikettä astuen vas jalalla miehen oik sivulle, kääntyen vas jalan päkiöillä ja saksaten oik jalallaan (kaks) ja lopuksi astuen oik jalalla takaisin tulosuuntaan (kol).

Lopetusaskelluksen nainen aloittaa astuen vas jalan eteenpäin eteensä kääntyneen miehen oik puolelle (yks). Hämäännykseni on johtunut siitä, että en ole tajunnut että loppuosan ensimmäisen askeleen jälkeen kehräkäännöksen voi lopettaa joko ohiaskeleeseen - oik jalka taakse menosuuntaan (kaks) ja vas jalka samoin taakse menosuuntaan (kol) - tai sivuaskeleeseen - oik jalka sivulle miehen eteen (kaks) ja vas jalka vedetään oik jalan viereen (kol).

Lisäksi Susa opetti lyhyen kuvion, jossa oik käännöksen alun jälkeen nainen astuu oik jalalla miestä kohti (yks), kääntyy vas jalalla avaukseen (kaks) ja oik jalan saksauksen kautta astuu oik jalalla eteenpäin miehen rinnalla (kol). Tästä on helppo lähteä kieputuksiin eli nainen astuu miehen puoleisella vas jalallaan miehen edessä eteen (yks) ja kääntyy päkiöillä (kaks,kol) ja palaa takaisin astuen ensin miehenpuoleisella oik jalallaan. Rintamalinjat vastakkain, mutta varpaat liikkeen suuntaan. Susan mukaan myös naisen katse kääntyy aina astuvan jalan suuntaan.

Mieli virkistyi, vaikka keskiviikkotreenit loppuvat harmikseni nykyään jo puoli yhdeksän - eli puoli tuntia aiempaa aikaisemmin. Liian aikaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti